středa 10. prosince 2014

Menší zamyšlení, aneb reakce na článek v novinách.

Dnes jsem narazil na článek o životním pojištění http://www.mesec.cz/clanky/na-vyber-penez-z-zivotni-pojistky-mate-cas-jen-do-konce-roku/
po jeho přečtení jsem se zamyslel nad tím, jaké produkty lidé vlastně využívají k tomu, aby se zabezpečili na stáří. Sám osobně bych nikdy nevyužil k investování produkty pojišťoven. V oblasti investic se na profesionální úrovni pohybuji bez mála devět let, což je nejspíš důvod proč jsem do dnes nevyužil tak drahý způsob investování, jakým tyto produkty jsou. Nemám nic proti pojistce, ale už to slovo samo o sobě vypovídá o jeho účelovosti . Člověk nikdy neví, co se v životě může stát. A mít pojištění na různá rizika se určitě hodí. Nic méně, vraťme se k investování a zajištění na stáří. Příkladem uvedu způsob, kterým tuto problematiku řeším já. Osobně si pravidelně investuji přímo do podílových fondů a můžu se s Vámi podělit o zkušenosti, které jsem v průběhu své činnosti nabyl.
Snadným vodítkem může být srovnání, což je v dnešní době zásadnější pro Vaší budoucnost, než si mnozí z nás uvědomují.
Porovnání efektivního investování s příkladem v již zmíněném článku:
Pokud byste si pravidelně investovali částku 1 500Kč (částka pro snadný výpočet) utratíte 21 000Kč na poplatcích za celou dobu investování, spoření chcete-li. Už nikdy ze své kapsy nedáte ani korunu, která by měla sloužit k čemukoliv jinému, než právě k zajištění Vaší budoucnosti, to především s ohledem na progresívní růst Vašeho kapitálu. V článku je příklad o pětiletém spoření, kapitálová hodnota v životním pojištění je zhruba 23 000Kč, po stejné době při investování do podílových fondů s ohledem na jejich historii, by Vaše kapitálová hodnota na Vašem účtu vykazovala hodnotu plus, mínus 70 000Kč. Však když budu počítat poplatek a odečtu ho, tak nám vyjde částka 49 000Kč. Zní to jako pohádka? Možná ano, takovýto rozdíl máme už po necelých 5 letech a to z důvodu, kdy v životním pojištění hradíte poplatky po celou dobu platnosti takového to produktu. Platíme v něm i pojištění, což je základ a především důvod prodražení investice. Jaký asi bude výsledný rozdíl po deseti, nebo až 30 letech? Na to si určitě umíte odpovědět sami.
Každý by si měl dát čas a pečlivě porovnat produkt, do kterého vkládá své vydělané peníze s možnostmi, jaké se dnes na trhu vyskytují. Pečlivě by měl každý z nás zvážit za jakým účelem využívat těchto produktů. Do pojišťovny jsem šel vždy jen za jedním účelem, pojistit se.
Podle mě má cenu obětovat pár hodin svého času a vyhnout se zbytečným ztrátám. Vždyť, když vezmete v potaz koncový rozdíl, třeba až několik stovek tisíc korun ve Váš vlastní prospěch... To už si zaslouží pozornost, v tom se mnou budete jistě za jedno. Pokud se Vám času příliš nedostává, mám i na toto dobrou radu, napište mi, určitě najdeme způsob jak by jste mohli získat patřičné informace i tak.
Děkuji za pozornost věnovanou tomuto článku.

Tomáš Sikora
tomassikora.finance@gmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat